(H)eerlijk vega(n) uit eten in de regio!

Seitan, het staat bij Logica op de kaart maar wat is het?

Seitan is één van de meest veelzijdige vleesvervangers. Eén probleem: de meeste mensen kennen het nog niet. Ondanks zijn relatieve onbekendheid mag dit ‘tarwevlees’ zeker niet ontbreken in je culinaire repertoire als beginnende veggie. Want iedereen die  goed bereide seitan geproefd heeft, zal het bevestigen: het is hartstikke lekker!

Seitan maak je van de gluten (een soort eiwit) uit tarwe of spelt. Die kruid je en kneed je kort, tot er een elastisch deeg ontstaat met een vlezige structuur. Je kunt seitan kant-en-klaar kopen bij natuurvoedingswinkels of de toko, maar het is zeker de moeite waard om het zelf te maken! De voorbereiding kost je ongeveer 10 minuten en daarna breng je jouw zelfgemaakte burger, reepjes of wokstukjes op smaak door ze te koken, bakken of stomen.

Waar komt seitan vandaan?

Heb je wel eens ‘mock meat’ gegeten in een Chinees restaurant? Dan is de kans groot dat dat jouw eerste seitan-ervaring was. In Chinese en Vietnamese restaurants wordt vaak ‘mock eend’ of ‘mock kip’ geserveerd. Een alternatief voor eend of kip, gemaakt van seitan, en erg lekker met pinda’s of champignons. Wist je dat in China ‘tarwevlees’ een heel normaal ontbijt is, samen met gekookte rijstpap?

Meer dan 1000 jaar geleden werd seitan in China en Japan bereid door zen-boeddhisten, als vervanger voor vlees of vis. Samen met tofu maakt het deel uit van de boeddhistische Vietnamese keuken, die sterk werd beïnvloed door China. De westerse vegetarische en veganistische keuken heeft deze vleesvervanger vrij recent ontdekt. Omdat het barstensvol eiwitten zit en met de juiste kruiden de smaak en textuur van vlees imiteert, is het de perfecte vervanging voor vlees. Vele vegetariërs en veganisten vinden seitan zelfs lekkerder dan tofu of tempeh.

Waarom seitan geweldig is voor je lijf wat doen wij met seitan?

De naam ‘seitan’ komt uit Japan. ‘Sei’ betekent zoiets als  ‘gemaakt van’ en ‘tan’ betekent ‘eiwitten’. Vrij vertaald is seitan dus: ‘gemaakt van eiwitten’. En eiwitrijk is het zeker! Zelfs in vergelijking met vlees scoort deze eiwitkampioen hoog in de ranking. 

wat doen wij met seitan?

Logica maakt op dit moment een heerlijke vegan rendang met seitan, kokosmelk en heeeel veel kruiden, verwarmend, gezond en super lekker!

 

 

Natuurlijk zijn wij ook te vinden op Instagram en Facebook  o.a. voor nieuwtjes over de menukaarten